Wanneer de eerste druppels vallen...

...gaat Simon aan de slag.

December is tot nu toe een behoorlijk grijze maand met een paar flinke regenfronten. Iets waar de meeste mensen niet zo blij van worden. Bij IMD echter is er een collega wiens hart sneller gaat kloppen zodra de eerste druppels vallen. Dat is Simon. Hij meet en monitort regenwater voor een aantal gemeenten. “Wanneer het regent komen de projecten tot leven en is er actie in de tent!” vertelt hij.

 
 

Het meten en bemonsteren van regenwater

Voor de gemeenten Wijdemeren, Groningen en Rheden bemonstert IMD afstromend regenwater. Wat dat precies betekent? Simon legt uit: “Wanneer het regent lopen de meetpunten vol. Wanneer er genoeg water is begint de bemonstering. De monsters verzamelen we en worden geanalyseerd in het lab.”

Ontdek voor wie wij nog meer werken

“Water stroomt simpel van hoog naar laag. Maar wil je er écht iets van weten, dan moet je meten.”

- Simon Holsteijn

Aanleg van de meetvoorziening.
Meetgegevens bij regenbui.

Het plaatsen van de meetvoorziening is een flinke klus. “We bepalen in het voortraject wat de beste locatie is. In het geval van de gemeente Wijdemeren is er specifiek interesse naar afstromend regenwater. Daarvoor hebben we gekeken naar welk type oppervlak in het gebied aanwezig zijn.” vervolgt Simon. De grootste oppervlakten bestaan uit woonwijken en wegen, dus de meetvoorziening is daarop aangepast.

Unieke meetvoorzieningen

De meetvoorziening in de gemeente Groningen zit anders in elkaar. Gemengde stelsels zorgen dat vuil en regenwater door dezelfde buis stroomt. “Bij veel regen raakt de afvoerbuis vol en stort het verdunde vuile water over naar het oppervlaktewater.” zegt Simon. De mate van vervuiling is voor de gemeente belangrijk om te weten. “Het overstorten van het vuile water kan er bijvoorbeeld in de zomer voor zorgen dat het zuurstofgehalte in het ontvangende water afneemt. Hierdoor kunnen vissen en ander leven in het water sterven en dat is niet de bedoeling.” Bij elk project doen Simon en zijn collega's grondig vooronderzoek. Zo kan er een unieke meetvoorziening gerealiseerd worden die naadloos aansluit op de wens van de opdrachtgever.

Uitdaging

Een hoop werk bij een flinke regenbui. Maar Simon draait er zijn hand niet voor om: hij houdt de buienradar altijd in de gaten en bij een wolkbreuk checkt hij direct de binnenkomende data. “Het is veel en intensief werk, alleen maar om iets meer over het water te leren.” sluit hij af. Dat geeft Simon juist energie. “Water stroomt simpel van hoog naar laag. Maar wil je er écht iets van weten, dan moet je meten. Het is boeiend om te zien hoeveel moeite de mens moet doen om iets van water te snappen. Daar ligt de grote (en interessante!) uitdaging.”

Word jij enthousiast van het werk van Simon? Wij zoeken nieuwe collega's!

Bekijk onze vacatures

We zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen!

Vragen? Interesse? Feedback? Neem gerust contact met ons op.

Bel of stuur een e-mail:
055 - 368 14 14

info@imd-ma.nl