Inzet van data voor patroonherkenning

Wat doe je als je door het coronavirus niet meer alle fabrieken mag bezoeken? Een vraag waar adviseur Erwin en zijn collega’s begin maart direct mee te maken krijgen. Bij Erwin gaat al snel een lampje branden. Een idee wat jaren geleden al ontstond, maar het perfecte moment om er gas op te geven. Een database met meer dan alleen sensordata om sneller, efficiënter én op afstand patronen te herkennen.

 

“Deze crisis heeft ook tijd en ruimte opgeleverd voor nieuwe ideeën.”

- Erwin Mussche

Black box

Normaal gesproken is Erwin veel in fabrieken te vinden. "Voor veel fabrieken is hun afvalwatersysteem een ‘black box’. Vroeger kwam afvalwater op de vloer terecht wanneer er iets mis ging in het proces. Afwijkingen in de productie waren daardoor goed visueel waar te nemen. Tegenwoordig gaat het omwille van hygiëne en veiligheid gelijk via een pijp onder de grond het riool in. Het lokaliseren van de vervuiler is daarom moeilijker. Gelukkig kunnen wij met afvalwatermetingen tegenwoordig heel goed inzicht geven in het afvalwater. Wanneer bij het lozen afwijkende afvalwaardes worden gemeten, word ik erheen gestuurd om de oorzaak hiervan te onderzoeken.", vertelt Erwin. Met zijn specialistische kennis weet hij waar hij moet kijken en helpt hij de productieleider met gericht advies en concrete acties.

"Belangrijk daarbij is om te prioriteren. Je hebt honderden processen in een fabriek. Als je niet weet waar je moet beginnen ga je aan de slag met zaken die niet direct resultaat opleveren. Ik loop met de klant de fabriek door en ga opzoek naar afwijkingen. Ik praat met mensen en verzamel data maar kijk ook met de zaklamp in donkere hoekjes.", vervolgt hij. De coronacrisis stelt deze werkwijze echter op de proef.

Meerdere soorten data

In een productieomgeving zijn vele soorten data beschikbaar. Erwin: "Voor onze klant beheren wij natuurlijk de data over afvalwater. We hebben de klant gevraagd ook andere data bij ons aan te leveren. Bijvoorbeeld start- en stop data en reinigingsdata. Deze data linken we aan wat onze sensor ziet. In onze nieuw ontwikkelde tool wordt met een druk op de knop uitgerekend hoeveel en bij welk proces er vervuiling optreedt." Met de inzet van de nieuwe tool en database patroonherkenning wordt ook de interpretatie voor een groot deel geautomatiseerd. "Voor ons in eerste instantie een oplossing in coronatijd, maar ondertussen levert de tool ons veel nieuwe inzichten op.", zegt Erwin.

Testfase en verdere uitrol

De tool is ondertussen bij meerdere klanten getest, met goede resultaten. "De reacties zijn heel positief. De klant krijgt meer en nauwkeuriger inzicht met slechts een paar klikken op de knop. Het wordt direct duidelijk waar aanpassingen of verbeteringen nodig zijn.", vervolgt Erwin. De tool wordt ook ingezet om een 0-meting te doen en na verbeteringen een gedegen vergelijking te kunnen maken. De volgende stap is om bij bedrijven met verschillende productielocaties met dezelfde machines onderling te gaan vergelijken. Nu gebeurt dit veelal met achteraf geproduceerde data. De tool maakt mogelijk om vergelijkingen en beslissingen te maken met real-time data. "Zo kan er al tijdens het proces ingegrepen worden als er iets misgaat. We hebben nog veel meer ideeën om dit de komende tijd verder uit te bouwen. Bijvoorbeeld de integratie in onze andere tools en dashboards zoals Sensight."

Creatieve proces laten stromen

De ontwikkeling van deze nieuwe tool gaf Erwin veel energie. "Door de coronacrisis kwamen sommige werkzaamheden gedwongen stil te liggen. Lastig, maar het heeft ook tijd en ruimte opgeleverd voor nieuwe ideeën. Ik kan mijn eigen creatieve proces laten stromen op de momenten dat ik het rustiger heb. Als team gingen we gezamenlijk met dit idee aan de slag. Met een veelbelovende tool als resultaat!"

Ook met deze tool aan de slag? 

Neem contact met ons op!

We zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen!

Vragen? Interesse? Feedback? Neem gerust contact met ons op.

Bel of stuur een e-mail:
055 - 368 14 14

info@imd-ma.nl