Van monster tot analyse

Op bezoek in het lab

Bij IMD verzamelen we wekelijks tussen de 10 en 50 monsters bij de meetpunten van onze klanten. Vanuit de koeling in Apeldoorn worden deze naar het Eurofins lab in Barneveld gebracht voor analyse. De analyse wordt binnen een paar dagen netjes bij ons aangeleverd. Maar hoe komt die analyse precies tot stand? Om antwoord te krijgen op die vraag organiseerde Fokke een werkbezoek aan het laboratorium. 

 
 

Nachtelijke analyse

Wanneer het monster afgenomen is, meldt een van de IMD collega's deze online aan bij het lab. Het monster wordt in een koelkast op het kantoor in Apeldoorn geplaatst. Aan het einde van de dag komt er een koerier die de verzamelde monsters naar het lab brengt. Eenmaal in het lab worden deze direct en gedurende de nacht gesorteerd op categorie en type analyse. Vanuit het startpunt wordt bepaald welke afdeling, elk met een eigen analyse specialisatie, met het monster aan de slag gaat. Binnen een week, of bij een spoedaanvraag sneller, ontvangen we een certificaat met daarop de analyse resultaten. 

“Het was mooi om te zien hoe we over en weer kennis met de specialisten van Eurofins konden delen. ”

- Fokke Jelsma

IMD Mederwerkers in het Laboratorium.
Oud IMD logo op een bord bij het laboratorium.

Een nauwkeurige klus

De groep IMD collega's werd door twee lab specialisten van Eurofins, Marcel Verwoerd & Remco Struik, rondgeleid in het laboratorium. "We zijn gewend om het monster in de koelkast te zetten en zonder iets te hoeven doen de resultaten te krijgen. Nu konden we met eigen ogen zien uit welke stappen het analyseproces bestaat." vertelt Fokke. "Met het bezoek hoopten we inzicht en besef te krijgen van wat er allemaal nodig is om van een potje met water tot een nauwkeurige analyse te komen." 

Tijdens het bezoek wordt duidelijk welke weg de monsters afleggen in het lab en welke methodes er verricht worden om bepaalde stoffen te kunnen meten. "De scheikundigen onder ons smulden van alle informatie die op hun afkwam", lacht Fokke. "Het was mooi om te zien hoe we over en weer kennis met de specialisten van Eurofins konden delen. Wij stelden kritische vragen en kwamen met theorieën en oplossingen voor de onderzoeken in het lab en zij dachten mee over ons proces. Zo kunnen we onze samenwerking versterken en tot nog betere resultaten komen."

Uniek IMD souvenir

Tijdens de rondleiding stuitte de groep nog op een IMD collectors item. De geschiedenis van IMD en Eurofins gaat namelijk al ver terug. Het voormalige IMD kantoor bevond zich naast het laboratorium. Nadat IMD verhuisd is, bemant Eurofins het gehele complex. Inclusief een oud souvenir van IMD! 

Terug naar het nieuwsoverzicht

We zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen!

Vragen? Interesse? Feedback? Neem gerust contact met ons op.

Bel of stuur een e-mail:
055 - 368 14 14

info@imd-ma.nl